Eerlijke aardappels, wat betekent dit?

Om de eerlijke aardappels van Onze Markt mogelijk te maken hebben bijna 3.000 mensen gestemd voor een eerlijke vaste prijs van 2,71 euro voor 2kg eerlijke aardappelen die binnenkort in 300 (!) Coop supermarkt verschijnen.

Maar een eerlijke aardappel, wat houdt dat in? Wat hebben we samen bepaald?

 

In deze blog nemen we je mee in alle uitkomsten van Onze vragenlijst. 

 

Eerlijke vaste prijs

Meer dan 73% van de stemmers is het er over eens: de teler moet een eerlijke prijs krijgen voor zijn aardappelen, zelfs als dat een hogere eindprijs oplevert!

We spreken een eerlijke vaste prijs af met de teler voor 3 jaar. Dit is uniek in Nederland! Meestal worden prijzen per maand of zelfs per week besloten. Aardappel marktprijzen fluctueren namelijk sterk. Dat is een grote onzekerheid voor telers.

Een eerlijke prijs betekent dus niet per se alleen een hogere prijs, maar ook een stabielere prijs. De prijs in de supermarkt, op basis van de meest gekozen opties uit de vragenlijst, is €1,35 per kg (dus 2,71 per 2 kg).

 

We geven Onze teler een prijs van €0,52 per kg (ter vergelijking: de marktprijs is gemiddeld €0,30).

De rest van de prijs gaat naar logistieke kosten van de aardappel coöperatie, de verpakking en distributie naar de supermarkt, en 5% (dus €0,07 per kg) naar Onze Markt.

Kortere keten

Alle aardappels van Onze Markt zullen het gehele jaar van Nederlandse bodem komen, zoals besloten via Onze vragenlijst. We zullen dus nooit importeren. We produceren namelijk genoeg aardappels in Nederland. Zo steunen we altijd de Nederlandse teler.

De aardappels van Onze Markt worden rechtstreeks van de aardappeltelerscoöperatie naar de distributiecentra van de retailers waarmee we samenwerken gebracht. Zonder extra tussenhandelaren.

On the way to Planet Proof

We hebben gezamenlijk gekozen voor aardappels die gecertificeerd zijn met het ‘On the way to Planet Proof’ label. Een certificering waarbij telers toewerken naar een betere omgang met natuur, klimaat en dier.

Maar met Onze Markt gaan we nog een stapje verder.

Betere bodem

Meer dan 70% van onze community heeft namelijk gestemd voor het toepassen van Niet-Kerende Grondbewerking (NKG). Dit is een vorm van bodembewerking die streeft naar het creëren van een gezond bodemleven, door processen in de natuur na te bootsen. Telers doen dat door onder andere: niet meer (of heel ondiep) te ploegen en de bodem altijd bedekt te houden met gewassen.

Zo wordt het bodemleven gevoed en de bodemstructuur verbeterd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de bodem weerbaarder wordt voor regen en droogte en dat er meer nutriënten aanwezig zijn in de bodem. Bovendien zorgt een gezond bodemleven ervoor dat de gewassen die erop groeien weerbaarder worden tegen ziektes en schimmels. Daardoor zijn er uiteindelijk ook minder of soms zelfs geen gewasbeschermingsmiddelen nodig.

Zie hier rechts op de foto NKG aardappelteler en ambassadeur van Onze Markt: Dingeman Burgers.

 

Minder gewasbeschermingsmiddelen

Daarnaast hebben we collectief gekozen voor aardappels waarvoor geen extra gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt om de schil egaal te maken.

Momenteel gebruiken veel telers gewasbeschermingsmiddelen zodat de schil niet wordt aangetast door schimmeltjes. Veel retailers hanteren namelijk hoge kwaliteitseisen en de schil van de aardappel moet dan ook zo egaal mogelijk zijn. Echter, deze schimmeltjes zijn helemaal niet gevaarlijk, en de plekjes die ze veroorzaken vaak maar heel klein. Bovendien, wanneer de teler deze gewasbeschermingsmiddelen niet gebruikt, verbetert de smaak van de aardappel, is de aardappel langer houdbaar en heeft hij een sterkere schil.

Ook kan het weglaten van deze gewasbeschermingsmiddelen zorgen voor een gezondere bodem en voor meer biodiversiteit.

Kromme aardappelen gaan ook in de zak

Normaal gesproken wordt er streng gesorteerd op het formaat en de vorm van de aardappelen. Aardappelen met een vreemde vorm of afwijkende maat komen dan niet in de zak en worden bijvoorbeeld verwerkt tot diervoeder.

Wij hebben collectief besloten dat dit voor Onze aardappels niet nodig is. De kromme, iets grotere, en hartvormige aardappelen hebben ook een plek in Onze zak! En die smaken net zo lekker, misschien nog wel lekkerder 😉

Zo voorkomen we samen minder voedselverspilling!

 

Ongewassen aardappelen

 

We hebben gekozen voor ongewassen aardappelen. Dat betekent dat Onze Markt aardappelen niet industrieel gewassen worden. Er kan daardoor hier en daar nog wat aarde op zitten. Thuis even wassen dus! Het voordeel? De aardappelen zijn ongewassen veel langer houdbaar en zullen niet zomaar uitlopen.

 

Verpakking

We hebben gezamenlijk gekozen voor een netje met wikkel. Zo kunnen de aardappelen ademen en zal er geen rot plaatsvinden in de zak. Goed voor de aardappel, en goed voor jou!

Je kan Onze aardappelen vinden in eerste week van december in 300 Coop filialen!

We zijn benieuwd wat je van Onze blog vind. Stuur ons een bericht op social media, reageer onderaan deze blog. Vertel anderen over Onze Markt & deel deze blog met je netwerk.

 

Groeten van het team van Onze Markt, Simon, Hester & Minne